Iris Kroes

Biografie Iris Kroes

Iris Kroes is geboren op 11 november 1992 en is afkomstig uit het Friese Drachten. Ze speelt al ruim tien jaar harp en daarnaast zingt ze al sinds ze kon praten. Hierbij heeft Iris Kroes een bijzondere combinatie gevonden met het bespelen van de harp en haar zangkunsten.

Met haar stem bezorgt ze Nederland kippenvel. Iris Kroes, een artieste in hart en nieren, trok met haar verbluffende deelname aan The voice of Holland meteen de aandacht. Bijna vier miljoen Nederlanders zagen haar de finale van The voice of Holland in januari 2012 winnen. Op Twitter wordt ze inmiddels gevolgd door vijfendertigduizend fans. Maar gek laat ze zich niet maken. Nuchterheid is de sterkste kracht van Iris: “Ik ben maar gewoon Iris uit Drachten,” benadrukt ze. “Ik blijf mezelf en wil niet perse tien keer in de Gelredome staan of een bepaald aantal albums verkopen. Ik wil gewoon zo lang mogelijk voor mensen kunnen zingen, mijn stem kunnen delen en liedjes schrijven. Muziek is alles voor me. Als ik zing of op mijn harp speel vergeet ik de tijd, heb ik niets door van wat er om me heen gebeurt. Ik ga er helemaal in op. Dat zal altijd zo blijven.”

Begin februari 2014 is Iris naar Malta geweest om de videoclip voor haar nieuwe single ‘Never Coming Back’ op te nemen en een optreden te doen op het prestigieuze Malta Baroque Festival. Als ambassadeur van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 heeft ze meteen kennis kunnen maken met de andere Culturele Hoofdstad van 2018 Valletta (Malta).

Nadat in 2012 haar succesvolle debuut album ‘First’ verscheen, (5 weken in de top 10 en geproduceerd door Fluitsma en van Tijn), is op 7 maart 2014 haar nieuwe EP ‘It Will Come In Time’ verschenen. Iris: “Ik hou zelf, naast harp heel erg van piano en van strijkers en dat is te horen op mijn tweede album.” Voor deze EP werkte zijn onder meer samen met Reinout Douma, songwriter Henk Jan Groot en winnares van de Grote Prijs van Nederland songwriter Sofia Dragt.

In mei 2014 vervulde Iris de rol van Friese Ambassadrice van de Vrijheid. Het Bevrijdingsfestival Fryslân kiest ieder jaar een Friese artiest, die naast de landelijke ambassadeurs, betrokken is bij het festival. Als Friese Ambassadrice van de Vrijheid heeft Iris zowel op 4 en 5 mei opgetreden in Leeuwarden. Ook voor dit ambassadeurschap heeft Iris speciaal een song over vrijheid geschreven.

Naast het opnemen van een nieuw album, heeft Iris ook de titelsong voor de film ‘Stuk’ van regisseur Steven de Jong (De hel van ’63, Boerenliefde, De Kameleon) gecomponeerd en gezongen. De film is op 9 juni 2014 in première gegaan en is inmiddels al verkocht aan Amerika.

In juli 2014 werd Iris gevraagd om op te treden tijdens de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de MH17. De dienst werd live uitgezonden via de Nederlandse televisie en het optreden van Iris werd ook live uitgezonden via CNN, waardoor er honderden reacties kwamen uit binnen- en buitenland. Op verzoek van velen heeft Iris de song ‘I Still Cry’, gratis downloadable gemaakt en inmiddels heeft het liedje al meer dan 40.000 unieke downloads en is het op Youtube ruim 140.000 keer bekeken. Iris is dankbaar dat ze op haar manier iets heeft kunnen bijdragen aan het grote verdriet.

In de zomer van 2014 heeft Iris veel opgetreden in het buitenland en is zij gaan schrijven voor haar volgende EP’s, die in juni en oktober 2015 zullen verschijnen. Vanaf januari 2016 zal zij wederom de Nederlandse Theaters aandoen met haar tweede eigen theatertour en als ambassadeur van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 zal zij de komende jaren gaan optreden in veel Europese steden.

“Zingen en muziek maken is wat ik het allerliefste doe en daar ben ik dan ook heel serieus en gedreven mee bezig. Ik vind het heerlijk om mensen te blij te maken of te ontroeren met mijn harp en ik hoop dan ook dat ik dit nog heel lang mag blijven doen! Wat is er dan leuker om door Nederland te reizen met mijn eigen theaterprogramma!”, aldus Iris Kroes.

Iris omschrijft zichzelf als een levensgenieter en een optimist. Die eigenschappen zijn terug te horen in de manier waarop ze over haar leven als muzikant praat. “Ik zie dit als een avontuur waar ik enorm van geniet,” vertelt de zangeres. “Ik wil hard blijven werken en de komende tijd veel gaan leren, want ik ben nog maar 22, ik moet nog heel lang mee! Sterker nog, voor mij begint het nu juist.”

product specialist

Mis niet langer de beste tips en adviezen van onze Entertainment Professionals.   Ontvang maximaal een keer per maand een (gratis) update in je mailbox. Geen spam.  

Schrijf een review

Snel een offerte

Op aanvraag

Geweldige middag, goed georganiseerd.

Geheel zoals gehoopt was het een geweldige middag met een fantastisch optreden van het duo Gustaf en Otto! Bedankt voor het organiseren!
- Wijk bij Duurstede
45 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.4/10
product specialist

Direct contact

Beschikbaarheid checken en direct boeken?

Meerdere acts tegelijk aanvragen? Gebruik het verlanglijstje.

Bel ons gerust voor vragen, opmerkingen en het aanvragen van een offerte: 020 - 244 00 18.

product specialist
  • Ervaringen

    Geef een eerste beoordeling