Jandino Asporaat

Jandino Asporaat biografie

Jandino Asporaat is stand-up comedian / cabaretier en presentator. Sinds september 2013 is hij te zien als teamcaptain in het RTL4 Programma ‘Wie ben Ik’. Het grote publiek maakte in 2011 kennis met Jandino door De Dino Show (NTR Nederland 3). Deze energieke, eigenzinnige brutale comedyshow onder leiding van Jandino biedt comedy, verrassende gasten en spraakmakende sketches. Typetjes als Onji, Judeska (FC Kip), Churandy Martina en de sketch ‘Meisje, ik ben boooos’ zijn in korte tijd erg geliefd geraakt bij de kijkers.

Jandino Jullian Asporaat werd in 1981 in Willemstad, Curaçao geboren. Elf jaar later verruilde de familie Asporaat Curaçao voor Rotterdam. Na zijn opleiding werkte Jandino kort als schilder, maar al snel kwam hij achter zijn ware talent: ‘Entertainen’.

Jandino zocht de spotlights op en begon zijn carrière in 2002 bij de Rotterdamse jongerentheatergroep ‘Young Stage’ waar hij gedurende twee seizoenen furore maakte. Zijn talent bleef niet onopgemerkt en hij heeft vervolgens in voorstellingen van diverse Nederlandse theatergroepen gespeeld (Ro-theater, Waterhuis, Rotjong). Ook was hij te zien op televisie (o.a. in The Comedy Factory, 2007), en vertolkte hij diverse rolletjes in films en tv-commercials.

Jandino toonde daarnaast de afgelopen jaren ook nog vele andere interesses waaronder schrijven (o.a. voor ‘Raymann is Laat’), regisseren, componeren en presenteren. Het talent van deze creatieve duizendpoot kent geen grenzen. Het eerste echte hoogtepunt in zijn bliksemcarrière was de finaleplaats van het ‘Cameretten Festival 2005’. Voor zijn bruisende performance van het autobiografische stuk ‘Antilliaanse Pot’ ontving hij de persoonlijkheidsprijs. In augustus 2012 maakte Jandino zijn debuut als stemacteur in de 3D animatiefilm Thor: de legende van Walhalla. Jandino’s stem is ook te horen in de 3D animatiefilm Ted & de schat van de Mummie. De animatiefilm kwam in februari 2013 uit in de bioscoop. In oktober 2012 werd Jandino ambassadeur van de ‘Straatroof is Triest’ campagne van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Doel van de campagne is jongeren bewust maken van de gevolgen van straatroof voor zowel daders als slachtoffers. Op 10 mei 2013 kwam Jandino zijn eerste single uit – samen met Gerard Joling zong hij het duet ‘Mijn Liefde’. Medio juni stond deze single op 1 in de Single Top 100.

Zijn eerste avondvullende theatervoorstelling ‘Antilliaanse Pot’ over ‘familie’ ging in september 2006 in première. De show was na afloop op televisie te zien en is op DVD verschenen.‘Buena Vista’ was de opvolger van zijn eerste theaterprogramma. In ‘Buena Vista’ keerde Jandino terug naar het begin van alles, met een messcherpe kijk op zijn bruine roots en op de melkwitte wortels van deze samenleving. Ook deze voorstelling was te zien op Nederland 3 (juli 2011) en is op DVD verschenen. Vanaf 2011 tot juni 2012 stond Jandino in het theater met zijn derde avondvullende voorstelling ‘Laat ze maar komen’. Een zeer succesvolle voorstelling die vele zalen uitverkocht. In september 2011 ontving Jandino voor dit theaterprogramma de Weerter Podium Publieksprijs. De show is inmiddels verkrijgbaar op DVD. In september 2012 is de tour van zijn nieuwe theaterprogramma ‘De Revue’ gestart. Op 7 juni 2014 eindigt Jandino deze theatertour, zijn meest succesvolle tot nu toe, in Ahoy te Rotterdam.

Ongeveer gelijktijdig aan zijn theatervoorstelling ‘De Revue’ is ook de tournee van een uniek samenwerkingsverband tussen Jandino Asporaat, Roue Verveer, Murth Mossel en Howard Komproe, ook wel ‘Carribean Combo‘ genoemd, begonnen. Zij reisden al eerder tijdens de koude wintermaanden in 2010 en 2011 samen door Nederland, Suriname en Curaçao om wat extra warmte te brengen in de vorm van comedy, muziek en sketches. Eind 2012 waren zij weer in de theaters te zien met het programma “Ze ZIJN er weer”.

In 2009 mocht Jandino in samenwerking met Men at Work een pilot maken van een nieuwe comedy show, ‘Comedy at Work‘. In ‘het kader van TV Lab’ (NPS) werd een week lang vernieuwende tv-programma’s uitgezonden. ‘Comedy at Work’ behoorde tot de 5 hoogst gewaarde tv-programma’s. In de maanden daarna werden enkele sketches zelfs regelrechte YouTube hits. Vanaf 12 juli 2010 was Comedy at Work dan ook terug met 8 nieuwe afleveringen. Jandino werkte samen met drie andere comedians: Sergio IJssel (o.a. Flikken Maastricht), Shula Felomina (theatercomedy) en Alpha Oumar Barry (oa. Kwasi & Kwame: De Zwarte met het Witte Hart). In juli 2011 was er het lang verwachte vervolg op de succesvolle serie Comedy at Work bij de NTR op Nederland 3. De comedians achter ‘ Help, mijn man is John Williams’, ‘Meisje, ik ben boos’ en ‘De Nanny’ kwamen terug onder een nieuwe naam: De Dino Show. De Dino Show is een energieke, eigenzinnige, brutale comedyshow met cabaretier Jandino Asporaat aan het roer. Met name de sketch FC Kip met Jandino’s nieuwe typetje Judeska is een hit. “Zij is het prototype van een dame die we in elke cultuur kennen.”

Gouden Roos
Na het succesvolle tweede en derde seizoen met hoge kijkcijfers en trending topic(s) op twitter, kwam Jandino in april 2013 terug met het vierde seizoen van De Dino Show. Diezelfde maand werd De Dino Show genomineerd voor een Gouden Roos (Rose d’Or) 2013 in de categorie entertainment. De Dino Show is het enige Nederlandse tv-programma dat in 2013 voor een Gouden Roos is genomineerd. De Gouden Roos is het meest prestigieuze Europese festival voor amusementsprogramma’s op televisie. Op 24 november 2013 startte het vijfde tv-seizoen van De Dino Show.

Optredens in het land
Behalve in zijn theatervoorstelling is Jandino Asporaat regelmatig te zien in comedyclubs, op festivals en evenementen. Daarnaast treedt hij op als presentator en comedian in het bedrijfsleven, voor de overheid, op symposia, en op congressen.

product specialist

Mis niet langer de beste tips en adviezen van onze Entertainment Professionals.   Ontvang maximaal een keer per maand een (gratis) update in je mailbox. Geen spam.  

Schrijf een review

Snel een offerte

Op aanvraag

product specialist

Direct contact

Beschikbaarheid checken en direct boeken?

Meerdere acts tegelijk aanvragen? Gebruik het verlanglijstje.

Bel ons gerust voor vragen, opmerkingen en het aanvragen van een offerte: 020 - 244 00 18.

product specialist
  • Ervaringen

    Geef een eerste beoordeling
Menu
Advies nodig?