Search icon

Het nut van het toevoegen van een rider

Divider
Het nut van het toevoegen van een rider
HET NUT VAN HET TOEVOEGEN VAN EEN RIDER 

In je rider geef je aan wat er nodig is om het optreden te kunnen geven. Jouw wensen en de essentiële onderdelen kunnen op deze manier overzichtelijk kenbaar gemaakt worden.?Maar waarom is het handig om een rider toe te voegen? Dat leggen we je graag uit! 

WAT IS EEN RIDER 

Van specifieke dieetwensen tot de grootte van het podium, dit zijn onderdelen die terug te vinden zijn in een extra document naast het contract. Dit heet een rider.Je hebt een hospitality rider en een technische rider.  

Hospitality rider 

In een hospitality rider staan al jouw verzoeken zodat het voor jou zo comfortabel mogelijk wordt om je optreden te kunnen doen. Je kunt denken aan iets te eten en te drinken maar ook de voorkeur voor een kleedkamer en parkeerplek zet je in een hospitality rider. Hoe uitgebreid dit gedeelte is, bepaal je helemaal zelf. Houd wel rekening met wat je eist, ga niet te ver. Je wilt natuurlijk je potentiële opdrachtgevers niet afschrikken. Beperk het daarom tot alleen de belangrijkste zaken. Als beginnend artiest komt het niet heel vriendelijk over als je hele grote eisen stelt. Maar een gezonde maaltijd en een backstageruimte zijn zeker dingen waar je om kan vragen.  

Technische rider 

Dit is eigenlijk het belangrijkste gedeelte van de rider. Dit gedeelte gaat over alle benodigdheden om je optreden uit te kunnen voeren. Hierin staat duidelijk uitgelegd welke apparatuur nodig is, en wat er geregeld moet worden met betrekking tot licht en geluid. Hoeveel monitoren zijn er nodig? Wat zijn de afmetingen van het podium? Maak de technische rider zorgvuldig en zo compleet mogelijk. Maar houd het wel simpel en duidelijk zodat iedereen begrijpt wat er geregeld moet worden.  

WAAROM EEN RIDER 

Je voorkomt problemen op locatie als de opdrachtgever een goede duidelijke rider heeft ontvangen. Men weet dan precies wat ze kunnen verwachten en kunnen voor het juiste materiaal zorgen. Ook kunnen ze van te voren al voorbereidingen treffen.

Verder komt een rider professioneel over en scheelt het enorm veel onzekerheid en frustratie voor en tijdens het optreden. Kortom, wees duidelijk en houd het simpel. Niet teveel eisen stellen, zorgt er uiteindelijk voor dat de mensen die jou boeken jou zullen onthouden voor een volgende keer. 

0